Air
Air ialah cecair yang jernih, tidak berwarna, tiada rasa dan hamper-hampir tidak berbau yang penting kepada semua kehidupan tumbuhan dan haiwan. Manusia juga tidak terkecuali. Ia membentuk lebih daripada setengah berat tubuh kita – jadi kita tidak hidup tanpanya.

Setiap sel dalam tubuh kita memerlukan air untuk mengangkut pelbagai fungsi yang penting. Antara fungsinya ialah:

ü  Mengangkut zat dan oksigen ke sel-sel dan mengangkut sisa
ü  Melincirkan sendi dan tisu pelapik
ü  Terlibat dalam banyak maklum balas kimia yang biasa
Air juga digunakan dalam pencernaan dan penyerapan makanan kita dan membantu mengekalkan tahi supaya lembut untuk mengurangkan sembelit. Tambahan pula, pengedaran suhu dalaman tubuh kita bergantung pada air – selepas kita berpeluh, haba hilang semasa proses pemeluwapan supaya kita tetap sejuk.
Sebagai orang dewasa, kita mestilah meminum air setiap hari supaya mengekalkan simpanan 45-55 liter air ditambah ke dalam tubuh kita. Kita mendapat air daripada buah-buahan dan sayuran dan sesetengah air datang daripada makanan seperti roti dan daging. Untuk kesihatan yang baik, orang dewasa harus berusaha minum sekurang-kurangnya 6 aun gelas air, dan lebih baik 8 aun gelas air sehari, dan lebih banyak jika aktif secara fizikal atau bekerja di bawah keadaan cuaca yang panas.
Sambil itu lengkapkan diri anda semua dengan supplement Shaklee.
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com

No comments:

Post a Comment