Alahan terhadap makanan


Alahan terhadap makanan kadang kala disalah ertikan dengan makanan yang tidak boleh diterima (intolerans terhadap makanan). Makanan tidak boleh diterima adalah apabila badan si manja tidak boleh mencerna makanan yang diambil. Alahan terhadap makanan pula sangat serius, tetapi jarang sekali berlaku.
Alahan makanan terjadi apabila badan si manja sangat sensitive dan menganggap makanan yang diambil sebagai ‘musuh’ dan memberikan reaksi tindakbalas alahan terhadapnya.
Salah satu cara untuk mengetahui sama ada kanak-kanak mempunyai alahan terhadap makanan ialah dengan memerhatikan sama ada dia mempunyai ‘gejala-gejala oral’. Sesetengah jenis makanan juga mungkin memberikan petanda seperti ruam, senak, mual dan loya, cirit birit, gatal-gatal atau hidung berair.
Bayi selalunya mudah mendapat alahan terhadap makanan. Ketika berusia 6 bulan, sesetengah bayi mungkin alah kepada gandum dan gluten. Jangan berikan telur kepada bayi sehingga dia berusia 1 tahun. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, reaksi alahan terhadap kacang tanah kerap terjadi. Makanan-makanan lain yang boleh menyebabkan reaksi alahan ialah makanan laut, kacang soya, makanan berasaskan kacang soya dan sebagainya.
Kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis makanan untuk pemakanan yang seimbang. Pastikan anda betul-betul yakin tentang alahan sebelum mengeluarkan sesejenis makanan dari diet si manja.
Oleh itu, berilah si manja anda makanan tambahan dari Shaklee. Mulakan dengan Meal Shakes yang mempunyai perisa vanilla dan sumber terbaik serat pemakanan dan protein juga sumber pekat kalsium.
Anak Sihat, Ibu Gembira     I   LOVE    MAMA

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment