Anakku hiperaktif!Anak hiperaktif sukar duduk diam, kurang memberi tumpuan kepada sesuatu perkara dan bertindak spontan mengikut kehendak hati. Menguruskan anak hiperaktif bukan mudah dan kadang kala meletihkan bagi ibu-ibu di luar sana.


Mereka ini sangat aktif dari segi fizikal dan mental berbanding kanak-kanak lain. Ingatan mereka kuat tetapi kelemahan mereka adalah cepat bosan dan kurang memberi fokus kepada sesuatu perkara yang mana akan menjejaskan ingatan jangka panjang mereka. Mereka juga lebih pintar dan lebih kreatif berbanding rakan-rakan seusianya, mereka bersifat berani. Manakala yang sering menjadi kebimbangan ibu bapa ialah anak hiperaktif jarang memeprtimbangkan akibat daripada tindakan yang dilakukannya sama ada membahayakan dirinya atau orang lain. Oleh itu, kanak-kanak hiperaktif memerlukan pengawasan rapi serta perhatian yang lebih daripada ibu bapa.


Tip mudah dalam menolong anda menghadapi anak yang hiperaktif
v  Pelbagaikan aktiviti bagi mengelak kebosanan
v  Ajak anak menghafal ayat-ayat pendek di dalam Al-Quran
v  Kreatif menyediakan aktiviti atau memberi tugas mudah
v  Ikut serta aktiviti bersama anak
v  Lakukan komunikasi dua hala untuk perkembangan minda positif
 
Selain itu, supplement juga sangat penting dalam menggalakkan pertumbuhan mental kanak-kanak. Di sini, Shaklee mencadangkan OmegaGuard di mana ia mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iait EPA,DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 990mg asid lemak omega 3.
Anak Sihat, Ibu Gembira… I   LOVE    MAMA

Jika anda berminat untuk mencuba supplement Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com

No comments:

Post a Comment