Jangan biarkan tubuh anda kehilangan vitamin C


Vitamin C adalah vitamin larut air dan ia hilang dari badan secara berterusan. Setiap orang perlukan vitamin C setiap hari untuk mengekalkan kesihatan yang baik, jadi adalah penting untuk menggantikan semula jumlah yang hilang. Malah, vitamin C adalah keperluan harian tubuh tertinggi berbanding sebarang vitamin. Kenapa keperluannya begitu tinggi? Sebab sebahagian vitamin C memainkan peranan dalam banyak fungsi tubuh berbanding sebarang vitamin lain atau mineral. Tugasnya yang paling asas ialah untuk menjaga gigi, tulang, saluran darah, otot dan matrik kolagen yang menjadikan tulang rawan. Ia juga membantu dalam penyembuhan luka dan rintangan kepada serangan penyakit, dan ia boleh mengurangkan penyempitan cabang tenggorok yang terjadi apabila seseorang terdedah kepada ozon. Terlalu sedikit vitamin C boleh membawa kepada masalah usus yang serius, dan kini jarang diperhatikan di kebanyakan negara-negara yang mempunyai pemakanan yang cukup.
Jika diet seimbang dipatuhi, kebanyakan daripada kita akan mendapat vitamin C yang cukup dalam sayur-sayuran hijau segar, kentang, sitrus dan buah-buahan lain seperti tembikai, beri dan tomato. Tetapi walaupun anda fikir anda mendapat bekalan vitamin C harian yang dicadangkan, bekalan sebenar tubuh anda perlukan mungkin terhapus oleh beberpa aktiviti. Malah lebih teruk lagi, gaya hidup kita boleh mempengaruhi jumlah vitamin C dalam system kita. Merokok, pencemaran, penyalahgunaan alcohol, penggunaan pil perancang dan ubatan tertentu, dan tekanan daripada berdiet dan aktiviti fizikal, semuanya boleh mengurangkan jumlah vitamin C atau malah memusnahkannya sebelum tubuh kita boleh menggunakannya.
Untuk memastikan kita beroleh kesihatan yang baik dengan mendapat jumlah vitamin C yang sempurna, Shaklee telah menghasilkan Sustained Release Vita-C 500mg yang dapat membantu tubuh anda sentiasa cergas dan bertenaga.
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment