Kalsium dan Osteoporosis : Kaitannya dengan senamanKalsium yang paling penting terdapat dalam darah anda, bukan dalam tulang anda. Hanya 1 peratus dari jumlah kalsium tubuh didapati dalam darah dan melaksanakan fungsi-fungsi penting ini:
§  Pancaran impul saraf
§  Pengecutan otot
§  Rentak peredaran jantung
§  Aktivit kimia dalam semua sel tubuh
Masalah bermula apabila jumlah pengambilan makanan tidak membekal kalsium yang cukup sedangkan darah mengganti bekalannya daripada kalsium yang tersimpan di dalam tulang. Keadaan ini boleh menyebabkan osteoporosis.
Osteoporosis sebenarnya bererti “tulang-tulang yang poros”. Tulang-tulang yang tegap sebelumnya kini menjadi ringan, lemah dan berongga. Oleh kerana, osteoporosis melemahkan tulang, keretakan vertebra menyebabkan tubuh menjadi bongkok dari pinggang ke atas dan boleh kehilangan ketinggian 4 inci atau lebih. Kaum wanita yang mempunyai struktur tulang yang kurang padat lebih cepat terjejas dari kaum lelaki. Oleh itu wanita adalah lapan kali lebih berkemungkinan mendapat osteoporosis daripada kaum lelaki.
Senaman membina tulang yang padat
Senaman adalah satu faktor penting bagi mengelak kehilangan kepadatan tulang. Penting untuk mengekalkan tulang dan ia boleh juga mewujudkan pertumbuhan tulang yang baru. Apabila usia meningkat, orang yang bersenam menunjukkan mereka mempunyai tulang yang lebih padat daripada mereka yang tidak bersenam. Jenis senaman yang terbaik ialah senaman seperti jogging, berjalan dan aerobik.
Bersenam amat digalakkan, namun adalah penting pelanggan mendapatkan kalsium yang cukup di samping menggunakan sepenuhnya faedah senaman itu. Jadi, sambil menyarankan kecergasan melalui senaman kepada pelanggan penting juga anda cadangkan supaya mereka mula menambah pengambilan kalsium dengan OsteMatrix untuk memastikan mereka mendapat kalsium yang cukup.
Senaman untuk cantik. Cergaskan diri anda dengan vitamin Shaklee.
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment