Keperluan pemakanan bayi dan kanak-kanak
Keperluan pemakanan manusia berubah dengan meningkatnya umur mereka. Pertumbuhan yang cepat bagi bayi memerlukan banyak kalori, protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral, yang hanya disumbangkan oleh susu sarapan pagi atau formula bayi khas untuk beberapa bulan pertama. Susu ibu mempunyai banyak kelebihan berbanding susu formula dan ia kebanyakkannya dihasilkan menyerupai susu ibu.

Vitamin dan mineral dalam susu ibu lebih senang diserap dan bahan melawan penyakit dipindahkan kepada bayi daripada ibu melalui penyusuan. Lebih kurang 50% kalori daripada susu ibu dan formula bayi adalah daripada lemak.

Pada umur 4-6 bulan, bayi akan menggunakan besi yang tersimpan sejak dilahirkan. Dengan demikian, mereka perlu memperolehi besi dari makanan. Selalunya, bijirin beras yang diperkuatkan besi adalah permulaan pada peringkat ini.. Kemudia, diberikan pengenalan makanan separa pejal secara perlahan, bergerak kepada “makanan meja” hingga penghujung tahun pertama. Pergerakkan makanan ini membantu bayi mengembangkan kemahiran lisan dan motor pergerakan (kordinasi).

Selepas pembesaran yang cepat pada tahun pertama, kadar pembesaran zaman kanak-kanak (1-3 tahun) agak perlahan. Pertumbuhan otak adalah 75% lengkap menjelang umur 2 tahun dan 100% lengkap pada umur 6-10 tahun.

Jangan bimbang jika anak anda kekurangan zat. Makanan tambahan dari Shaklee dapat membantu anak anda.

AYUH! HADIAHKAN KESIHATAN ANAK ANDA DENGAN VITAMIN SHAKLEE

Anak Sihat, Ibu GembiraI   LOVE    MAMA


Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com

No comments:

Post a Comment