Keperluan pemakanan orang dewasa
Kesihatan yang baik atau buruk boleh disumbangkan oleh lima factor: baka, persekitaran, penampilan yang sihat, penjagaan yang sihat dan cara hidup. Tiada apa yang boleh kita lakukan untuk mengubah baka kita, tetapi kita yang membuat pilihan apabila tiba kepada persekitaran, penampilan yang sihat, penjagaan yang sihat dan gaya hidup. Empat faktor ini boleh membantu mencapai tahap kesejahteraan yang lebih tinggi.
Mengekalkan kesihatan yang baik kadang-kala sukar bagi orang muda. Mereka mengambil banyak tanggungjawab semasa melalui peringkat awal zaman dewasa, seperti kerjaya, aktiviti kemasyarakatan dan membesarkan anak-anak; selalunya memberi keutamaan kepada semua yang lain dan meletakkan keperluan kesihatannya sendiri yang terakhir.
Pelbagai keadaan boleh berkembang dalam zaman dewasa yang selalunya bertindakbalas terhadap perubahan diet. Sebagai contoh, masalah sembelit mungkin dapat diatasi dengan memakan lebih makanan berserat tinggi (buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin). Kolestrol darah tinggi dapat dikurangkan dengan makanan rendah lemak, berserat tinggi dan memakan lebih ikan yang mengandungi asid lemak omega-3. Berat yang berlebihan boleh mempengaruhi masalah tulang belakang dan sendi, begitu juga dengan tekanan darah tinggi dan orang dewasa yang mula diserang kencing manis.
Pemakanan orang dewasa sangat bersifat individu, walaupun masih sama dalam banyak hal. Prindip pemakanan asas yang baik (memilih hidangan sederhana dari pelbagai makanan) boleh seiringan demi mengekalkan kesihatan orang dewasa.
Individu bijak akan memilih makanan tambahan untuk kesejahteraan mereka.
Saya mencadangkan Family Wellness Set yang terdiri daripada:
v Vita-Lea Iron Formula
v B-Complex
v Sustained Release Vita-C 500mg
v ESP Soy Protein Isolate Powder
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment