Keperluan pemakanan orang tuaOrang dewasa berumur melebihi 65 tahun mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza bergantung kepada kesihatan individu. Terdapat kesamaan, tetapi umur mengikut kronologi bukannya suatu ukuran bagi kesihatan fizikal. Banyak orang dewasa yang berumur menjalani kehidupan yang aktif dan sihat malah ramai yang tidak kelihatan “tua”.
Sesetengah orang tua mengalami kadar penyerapan protein yang berkurangan dan kehilangan protein yang bertambah akibat penyakit. Di samping itu mereka sering mengalami penyerapan zat besi yang lemah ditambah pula dengan penggunaan zat besi yang tidak cukup. Penyerapan kalsium juga menurun mengikut usia dan oleh itu ramai doktor menyarankan pengambilan kalsium yang meningkat sepanjang hayat. Kekurangan vitamin C merupakan satu lagi masalah yang dihadapi oleh sesetengah orang tua, yang disebabkan oleh penyerapan yang kurang berkesan. Masalah penyerapan boleh juga berlaku dengan vitamin B1, B6, b12 dan asid folik.
Adalah jelas bahawa apabila seseorang meningkat usia, pemakanan yang baik menjadi semakin penting. Ramai  orang memilih untuk menambah diet mereka dengan vitamin dan mineral. Tidak ada bentuk “jaminan kesihatan” yang lebih baik daripada menambahnya dengan pemakanan tambahan bagi mereka yang kekurangan khasiat ini.
HADIAHKAN IBU BAPA ANDA DENGAN VITAMIN SEMULA JADI
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment