Keperluan pemakanan remaja
Zaman remaja adalah masa bagi tumbesaran yang cepat, digalakkan dengan perubahan hormon. Remaja akan mencapai satu per lima daripada ketinggian dewasanya, dan separuh daripada berat dewasanya antara umur 13-20 tahun. Kebanyakkan saiz organ tubuh akan berganda semasa zaman remaja.
Dalam tempoh kadar tumbesaran yang tinggi bagi remaja, keperluan zat makanan akan berada di puncaknya. Kalsium, besi, zink, magnesium dan nitrogen (dari protein) digunakan dalam kuantiti yang besar berbanding sebelumnya. Kalsium digunakan untuk tumbesaran tulang. Besi diperlukan untuk meningkatkan jisim otot dan isipadu darah.  Zink amat perlu untuk tumbesaran manakala magnesium dan nitrogen digunakan untuk pelbagai fungsi keseluruhan tubuh.
Zaman remaja adalah tempoh tumbesaran yang pesat, maka para remaja perlukan protein bermutu tinggi. Ia juga kerana mereka amat aktif, maka mereka perlukan karbohidrat kompleks untuk membekal tenaga dan vitamin serta mineral pula diperlukan untuk metabolisme protein-protein dan karbohidrat-karbohidrat tersebut.
Ramai remaja mengamalkan diet kilat untuk kekal langsing terutamanya remaja perempuan dan atlit-atlit muda. Mereka ini bukan sahaja tidak mendapat vitamin dan mineral penting akibat amalan ini, mereka juga membahayakan kesihatan mereka.
Pemakanan yang sempurna pada peringkat remaja boleh memberi kehidupan dewasa yang lebih sihat dan menggembirakan.
Pilihlah vitamin semulajadi untuk kesihatan anda hari ini, esok dan selamanya.
Saya mencadangkan Mighty 3 Gems Programme yang terdiri daripada:
v Meal Shakes
v Performance
v ESP Soy Protein Isolate Powder
“I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment