Osteoporosis


Osteoporosis adalah keadaan yang menjejas tulang tubuh. Ia menyebabkan kehilangan bahan tulang secara perlahan-lahan mengikut masa. Dalam keadaan ini, tulang menjadi lemah dan lebih cenderung mengalami kecederaan retakan tulang.
Tulang tidak dibuat daripada bahan yang “mati” dan tidak berubah tetapi sebenarnya ia adalah tisu-tisu hidup. Tulang mengalami putaran kalsium, fosforus dan bahan-bahan lain secara tetap. Ia juga bertindak sebagai tempat simpanan kalsium untuk saluran darah dan organ, dan kalsium boleh dikeluarkan dari tulang begitu cepat apabila paras kalsium merosot.
Osteoporosis jarang menyerang orang-orang muda yang sihat. Tetapi apabila semakin tua, banyak perubahan berlaku yang membawa kepada kehilangan kalsium dari tulang. Penyerapan kalsium dari usus merosot apabila usia meningkat.  Ini bererti kurang kalsium dari pemakanan untuk digunakan oleh tubuh.
Tulang yang patah boleh menjadi satu-satunya tanda pertama seseorang itu mengidap osteoporosis. Rawaan osteoporosis yang utama ialah menghalang terjadinya keadaan ini. Pencegahan terdiri dari beberapa unsur yang berbeza, sesetengahnya berkait dengan pemakanan dan gaya hidup, yang lain berkait dengan peraturan perubatan.
Mengambil sekurang-kurangnya jumlah kalsium yang disyorkan setiap hari amatlah penting. Sumber makanan kalsium terkaya ialah susu dan bahan-bahan tenusu yang lain, sayuran berdaun hijau tua seperti brokoli dan ikan bersama tulang ( seperti sardin dalam tin). Penambahan kalsium disyorkan jika diet tidak dapat membekal kalsium secukupnya.
Saya mencadangkan OsteMatrix kerana ia menyediakan satu matriks unik nutrien kritikal termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan banyak lagi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. Ia juga :
ü  Membina tulang dan gigi yang kuat
ü  Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
ü  Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
ü  Membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.
OsteMatrix membekalkan:
·         1,000mg (100% pengambilan harian) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi
·         400mg (100% pengambilan harian) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
·         400IU(100% pengambilan harian) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

 “I  LOVE  VITAMIN  SHAKLEE”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment