Teras Asuhan Positif
Mengasuh dan membesarkan kanak-kanak adalah satu tugas yang mencabar. Apabila kita dianugerahkan cahayamata, terdapat banyak perkara yang secara tiba-tiba perlu kita pelajari, lakukan dan uruskan.


Teras No. 1 – Beri makanan yang baik
Pemakanan yang betul amat penting bagi pertumbuhan, kesihatan dan perkembangan kanak-kanak dengan mengelakkan risiko kekurangan pemakanan atau terlebih pemakanan yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan yang tidak sihat.
Teras No. 2 – Bantu kanak-kanak belajar
Tempoh paling sensitive di dalam perkembangan kognitif (mental) kanak-kanak ialah dari awal kelahiran hingga usia 10 tahun. Si manja belajar memahami symbol (seperti bunyi-bunyian tertentu, warna, gambar, huruf dan abjad serta nombor) dan kuantiti relative (seperti sesuatu adalah lebih atau kurang dari yang lain).
Teras No. 3 – Bina kanak-kanak yang yakin dan peramah
Sikap ini penting untuk membina hubungan antara kawan yang sihat, yang selanjutnya boleh memberi kesan kepada keyakinan diri kanak-kanak, kebolehan untuk mengatasi kesusahan dan juga kesihatan mental dan sosial mereka.
Teras No.4 – Elakkan kecederaan
Kecederaan kanak-kanak biasanya berlaku akibat tujuh sebab : terjatuh, keracunan, lemas, melecur dan terbakar, tercekik dan kesukaran bernafas, kamalangan jalan raya dan penderaan kanak-kanak. Sebagai ibu bapa, pantaulah anak anda sepanjang masa.
Teras No. 5 – Elakkan penyakit
Bukan semua mikro-organisma yang menyebabkan penyakit adalah serupa. Sesetengahnya boleh dimusnahkan oleh system imun si manja dan terdapat juga yang boleh membahayakan. Anda boleh lindungi  anak-anak anda menerusi pemakanan yang betul.
Oleh itu, binalah keyakinan anak anda dengan makanan tambahan dari vitamin Shaklee.
Anak Sihat, Ibu Gembira… I   LOVE    MAMA

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com

No comments:

Post a Comment