Tip penjagaan bayi baru lahir

·         Usah bimbang untuk memegang bayi sekerap yang mungkin
Bayi sentiasa memerlukan sentuhan dan rangsangan daripada ibu bapanya. Oleh itu dakap dan sentuh serta bercakaplah dengan bayi anda sekerap yang mungkin untuk merangsang pertumbuhan fizikal, sosio-emosi, kognitif dan bahasanya.

·         Gunakan lampin yang dapat menyerap seumpama kain kerana kulit bayi sangat sensitive
Kulit bayi belum matang sepenuhnya. Oleh itu, ia mudah mengalami ruam jika terdedah kepada keadaan panas dan lembap serta bacteria. Oleh itu, pastikan pelapik lampin diperbuat daripada bahan yang membenarkan pengaliran udara.

·         Meyusu bayi dengan susu ibu
Meyusu bayi dengan susu ibu sekerap yang mungkin akan mengelakkan bayi kelaparan atau kolik. Pastikan anda membersihkan payu dara dengan air suam sebelum mula menyusukan bayi. Susu ibu turut membantu mengurangkan masalah kulit sensitive.

Oleh itu, Shaklee mencadangkan set untuk ibu menyusu bagi memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat dan secara langsung mampu membekalkan susu ibu kepada si manja.
“I LOVE MUMMY MILK”

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh hubungi saya di talian 012-6543184 (call / sms – Fazlina) atau email fazlinatun@gmail.com

No comments:

Post a Comment